به گزارش سلام لردگان به نقل از «جهانبين نيوز» از شهركرد، دکتر علي دوست محمدي، هدف اين تحقيقات را ارزيابي سميت و فعاليت زيستي نانوبيوسراميکهاي شيشه زيست فعال (ترکيب ??S) و هيدروکسي آپاتيت مشتق از استخوان حيوان در تماس با سلولهاي بنيادي مغز استخوان انسان،دانست و افزود: در اين پژوهش دو ترکيب نانوبيوسراميکي شيشه زيست فعال و هيدروکسي آپاتيت طبيعي ساخته شدند و سميت سلولي آنها در تماس با سلولهاي بنيادي مغز استخوان انسان بررسي و ارزيابي شد كه نتايج نشان دهنده عدم سميت و قابليت اين مواد در افزايش زيستايي و تکثير سلولهاي بنيادي مغز استخوان انسان بود.
وي تصريح كرد: براي انجام تحقيقات مورد نظر مراحل اين گونه پيش گرفته شده است که نانو ذرات شيشه زيستي به روش سل-ژل ساخته شد و نانوهيدروکسي آپاتيت طبيعي از ديافيز استخوان ران گاو بالغ حاصل شد كه در ادامه ي اين پژوهش زيستايي و تکثيرپذيري سلولهاي بنيادي مغز استخوان انسان در تماس با نانوبيوسراميکها ارزيابي و مقايسه شد.
عضو هيئت علمي دانشگاه شهركرد يادآور شد: آزمونهاي تکميلي در راستاي تجاريسازي اين مواد در دست انجام بوده و ساخت و ارزيابي ترکيبات نوين اين دست از نانوبيوسراميکها با خصوصيات منحصربفرد از مراحل بعدي اين پژوهش در دانشگاه شهركرد مي باشد.
دوست محمدي با اشاره به مصرف نسبتاً بالاي بيوسراميکهاي ترميمکننده استخوان در دندانپزشکي و ارتوپدي بيان داشت: نتايج اين پژوهش نشان داد که نانوذرات اين مواد، تأثيري به مراتب بيشتر در ترميم و التيام نواقص استخواني خواهد داشت؛ كه در صورت تکميل آزمونهاي نهايي، عرضه تجاري اين محصولات بخش مهمي از نياز جامعه پزشکي را برطرف خواهد نمود.
وي در پايان يادآور شد: نتايج اين کار تحقيقاتي که با كمك همكاران در دانشگاه شهركرد انجام گرفت، در مجله Biomedical papers of the Medical Faculty of the University Palack?, Olomouc, Czechoslovakia منتشر شده است.
خاطرنشان مي شود: فعاليت زيستي بالاي نانوذرات به گونهاي که حتي در زمانهاي کم و مقادير زياد نيز تأثير سمي و کشنده بر روي سلولهاي بنيادي نداشته و در برخي مقادير رشد و تکثير بيشتر سلولها نسبت به نمونه کنترل را نيز به همراه داشته است. اين زيست فعالي ارتقا يافته، ناشي از سطح ويژه بسيار بالاي نانوذرات بيوسراميکي است.
همچنين در سالهاي اخير، بيوسراميکها از جمله موادزيستي هستند که به علت ويژگيهاي خاص خود مورد توجه دانشمندان و محققان قرار گرفته است؛ كه شيشه زيست فعال و هيدروکسي آپاتيتها نيز از آن دستهاند که ويژگيهاي منحصربهفرد آنها باعث شده است تا مطالعات بيشتري بر روي اين مواد در مورد استفاده به عنوان ترميمکنندهها، صورت گيرد.